Fralla

 

 

Fralla

1/2 paket färsk jäst (à 25 g)

3 dl mjölk

2 msk olivolja

1 msk fiberhusk

1/2 dl Fibrex

1 tsk malda brödkrydda (finns färdigblandade)

1/2 tsk salt

4 dl fin glutenfri mjölblandning (Semper) eller Finax glutenfri mjölmix

solrosfrö

glutenfritt mjöl till garnering

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 9 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Smula jästen i en skål. Häll på kall mjölk och olja. Blanda ner Fiberhusk, Fibrex, brödkryddor och salt. Rör om och låt stå i 5-10 minuter.

Tillsätt hälften av mjölet och arbeta alltsammans riktigt kraftigt med vass kniv i en matberedare.

Arbeta in resten av mjölet i småportioner till en tjock sockerkaksliknande smet. Observera att den inte ska vara som en vanlig deg.

Flytta över ”smeten” till en rejäl spritspåse som du ställer i en hög kanna/behållare. Stäng den stora öppningen ordentligt och klipp av spritsspetsen. Spritsa ut smeten till jämnstora runda eller avlånga bullar direkt på en bakpappersklädd plåt.

Strö på solrosfrön och pudra över lite glutenfri mjölblandning. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa 1-1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 250°C.

Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills bullarna har fin färg.

Tips

Det går att blanda egna brödkryddor efter smak. Ta då 1 tsk hela kryddor, t ex anis, fänkål och kummin, och stöt dessa i mortel.

 

 

 

 

 

Tillbaka till glutenfritt

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)