Vortbrod
Glutenfritt vörtbröd
1 dl vatten
33 cl julmust
25 g jäst
25 g rumsvarmt smör/margarin eller 2 msk olja
½ dl mörk sirap
1 tsk salt
1 ½ tsk pepparkakskryddor
Ca: 400 g finax grov glutenfri mjölmix (ca 7 - 8 dl)
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm julmusten och vattnet till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
Klicka ner matfettet/häll i oljan och tillsätt därefter sirap, salt, kryddor och soja. Rör om. Blanda ner mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin i minst 5 minuter. Häll den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter. Ställ brödet att jäsa i ca 30-35 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.